Superalimente – ce sunt si de ce ar trebui sa le introduci in dieta ta?

Superalimentele sunt produse naturale (in principal fructe si legume) care au o densitate nutritionala extrem de mare. Prin urmare, acestea pot oferi beneficii semnificative atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru bunastarea generala a individului. Totodata, un superaliment poate fi bogat atat in macronutrienti (proteine, grasimi sanatoase), cat si in micronutrienti (vitamine, minerale), dar si in antioxidanti, enzime si fibre, sustinand astfel echilibrul nutritional al organismului – pentru o sanatate de fier.
Daca vrei sa afli mai multe despre superalimente, implicit cateva exemple numai bune de introdus in dieta ta, continua sa citesti – am pus la punct o lista cuprinzatoare de superalimente pentru copii, adulti, dar si pentru bebelusi.
Care sunt caracteristicile principale ale superalimentelor?
Superalimentele sunt caracterizate prin continut nutritional ridicat, beneficii multiple pentru sanatate si densitate calorica scazuta. Faptul ca acestea sunt bogate in nutrienti, dar sarace in calorii, le face ideale pentru a fi introduse in diete ca gustari ocazionale fara a avea un impact drastic asupra greutatii, de exemplu.
Apoi, printre beneficiile pentru sanatate se numara potentialul de prevenire a bolilor cronice, dar mai ales imbunatatirea imunitatii organismului. In ziua de astazi, foarte multi oameni sunt in cautare de superalimente pentru imunitate, mai ales in sezonul rece si in special pentru cei mici!
Care sunt cele mai cunoscute si benefice superalimente?
In cele ce urmeaza, vei afla care sunt zece dintre cele mai cunoscute si benefice superalimente. Unele dintre acestea s-ar putea sa te suprinda – de exemplu, prima mentiune vor fi leguminoasele, un superaliment comun, usor de procurat, dar care, din pacate nu face parte din dieta multor persoane.
- Leguminoasele (fructele si semnitele plantelor din familia Fabaceae) – acestea sunt foarte bogate in proteine si fibre, vitamine esentiale (precum vitamine din complexul B) si minerale (fier, zinc si potasiu). Leguminoasele joaca un rol important in gestionarea nivelului de zahar din sange, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara (reducand nivelul colesterolului), sustin digestia sanatoasa (avand un continut ridicat de fibre) si furnizeaza organismului antioxidanti care combat radicalii liberi. Totodata, leguminoasele au un continut redus de grasimi si nu contin colesterol – sunt o alegere perfecta pentru noua ta dieta, complet sanatoasa si bazata pe superalimente;
- Ciupercile – acestea au un continut redus de calorii si grasimi, dar sunt bogate in fibre si furnizeaza vitamine si minerale esentiale organismului (precum riboflavina, niacina, acid pantotenic, seleniu, potasiu si cupru). Ciupercile promoveaza sanatatea si eficienta sistemului imunitar, reduc tensiunea arteriala, sustine sanatatea cardiovasculara si pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului cu pana la 45%. Totodata, acest superaliment contine antioxidanti puternici precum ergotioneina si glutation care protejeaza celulele organismului. Nu in ultimul rand, ciupercile devin o sursa rara de vitamina D daca sunt expuse la lumina ultravioleta;
- Somonul – acesta este foarte bogat in acizi grasi omega-3, esential pentru sanatatea cardiovasculara si pentru reducerea inflamatiei din organism. Somonul furnizeaza organismului o cantitate semnificativa de proteine, vitamine din complexul B, seleniu si potasiu. Toti acesti nutrienti sunt insotiti de beneficii incredibile pentru sanatate, precum sustinerea functiei cognitive a creierului, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si risc redus de boli cronice;
- Diverse alimente fermentate – o mare parte din alimentele care pot fermenta devin un superaliment in urma acestui proces. Acest tip de alimente este bogat in probiotice (bacterii benefice) care au un rol esential in sustinerea sanatatii sistemului digestiv. Totodata, alimentele fermentate sunt mai usor de digerat si imbunatatesc rata de absorbtie a nutrientilor. Sunt si un superaliment pentru imunitate, care poate reduce inflamatia din organism;
- Papaya – acest aliment este bogat in mai multe vitamine, precum A, C si E, acestea fiind antioxidanti puternici care imbunatatesc sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ. Superalimentul contine o enzima numita papain, care promoveaza digestia si poate reduce starea de balonare. Totodata, papaya poate reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cancer, in special datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare. Papaya poate reduce si nivelul de colesterol din organism si are un continut ridicat de fibre;
- Maniocul – acesta este bogat in carbohidrati si furnizeaza organismului vitamine esentiale precum C si A, care sustin buna functionare a sistemului imunitar si promoveaza in acelasi timp productia de colagen. Maniocul este si o sursa foarte buna de fibre dietare, sustinand un proces de digestie sanatos si prevenind constipatia. Superalimentul are un index glicemic redus si ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange – ar putea chiar preveni diabetul. Nu in ultimul rand, maniocul nu contine gluten!
- Varecul – acest superaliment este bogat in nutrienti esentiali precum iod, fier si magneziu. Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante care combat radicalii liberi. Varecul poate sustine functia glandei tiroide, evident datorita continutului sau ridicat de iod. Totodata, acesta promoveaza pierderea in greutate, avand capacitatea de a bloca absorbtia grasimilor. Este o sursa de vitamina A, C, E, si K si diverse minerale, fiind un superaliment incredibil de dens in nutrienti;
- Ciresele – acestea sunt foarte bogate in antioxidanti, in principal vitamina C si polifenoli, cu proprietati anti-inflamatorii. Ciresele pot sustine reducerea nivelului de stres oxidativ, pot imbunatati sanatatea cardiovasculara si pot promova totodata recuperarea dupa perioadele intense de activitate fizica. Superalimentul are un continut ridicat de fibre si potasiu, sustinand sanatatea sistemului digestiv, precum si calitatea adecvata a somnului;
- Fisticul – acest superaliment este bogat in fibre, grasimi sanatoase si antioxidanti. Fisticul sustine sanatatea inimii prin faptul ca scade nivelul de colesterol rau (LDL) si mareste nivelul de colesterol bun (HDL). Superalimentul este totodata o sursa bogata de vitamina B6, potasiu, precum si fitosteroli, acestia ajutant in gestionarea tensiunii arteriale. Fisticul mai contine si luteina si zeaxantina care promoveaza sanatatea ochilor. Continutul bogat de fibre si proteine ajuta la mentinerea satietatii pe termen lung, motiv pentru care fisticul poate fi introdus cu incredere intr-o dieta de slabit;
- Ghimbirul – acest superaliment este practic o sursa concentrata de vitamine, minerale si antioxidanti. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora senzatia de greata, dar si pentru faptul ca ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange si pentru ca are efecte anti-inflamatorii. Ghimbirul este un superaliment care sustine sanatatea sistemului digestiv, reduce durerile menstruale si imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Este un superaliment utilizat de foarte mult timp de anumite culturi pentru a trata diverse afectiuni si dureri.
In general, ar putea fi considerate alimente legumele cu frunze verzi, fructele de padure, radacinoasele si tuberoasele, nucile si semintele, leguminoasele, ceaiurile, pestele si cerealele. Totusi, cele zece mentionate mai sus sunt incarcate pana la refuz de micro si macronutrienti, precum si de antioxidanti si de diverse substante specifice care promoveaza imunitatea, sanatatea cardiovasculara si sanatatea inimii, printre altele.
Care sunt beneficiile generale ale consumului de superalimente?
Introducerea superalimentelor in dieta ta zilnica are urmatoarele efecte asupra starii de bine si starii generale de sanatate:
- Imbunatatirea sanatatii fizice si psihice;
- Intarirea sistemului imunitar;
- Cresterea nivelului de energie;
- Imbunatatirea metabolismului;
- Sustinerea sanatatii pielii;
- Incetinirea procesului de imbatranire;
- Reducerea riscului de aparitie a anumitor boli cronice;
- Imbunatatirea functiilor cognitive;
- Imbunatatirea tranzitului intestinal;
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
Ce superalimente sunt recomandate pentru copii?
Dieta copiilor ar trebui sa includa superalimente precum fructele si legumele (fructe de padure, citrice, avocada, legume colorate), proteine si lactate (oua, carne slaba, diverse lactate), cereale si seminte (cereale integrale, fulgi de ovaz, nuci si seminte), si leguminoase (fasole, mazare, naut, linte).
Ideal, ziua celui mic va incepe cu un mic dejun echilibrat, bazat pe proteine, carbohidrati si legume. Totusi, indicat este sa oferi copiilor alimente din toate grupele alimentare pentru a garanta aportul unei game variate de nutrienti.
Este recomandata reducerea consumului de produse si alimente cu continut crescut de sare, zahar si grasimi nesanatoase. Fructele si legumele ar trebui sa devina in timp gustari principale.
Dupa cum poti observa, superalimentele nu sunt produse exotice, greu de gasit sau deseori indisponibile in magazine. Superaliment este aproape orice leguma sau fruct pe care il poti gasi in gradina bunicilor sau in piata.
Totusi, pentru un efect puternic si de lunga durata, este recomandat sa introduci in dieta ta cel putin cateva dintre cele zece superalimente mentionate anterior. Acestea vor provoca cu siguranta schimbari semnificative ale starii tale de bine!



